Ultrasonik kalınlık ölçerler – Sıkça Sorulan Sorular

Ultrasonik kalınlık ölçerler, metal, plastik, cam, seramik, kompozit malzemeler gibi birçok farklı malzemenin kalınlık ölçümlerinde kullanılabilir. Ancak malzemenin ses dalgalarını iletebilir özellikte olması gerekir.

Cihazın probu malzemeye temas ettirilir ve probdan gönderilen ultrasonik dalgalar malzemeden geri yansır. Geri yansıyan sinyalin alınma süresi cihaz tarafından analiz edilerek kalınlık değeri hesaplanır.

Genellikle sanayi, gemi yapımı, havacılık, otomotiv, petrokimya ve boru hatları gibi endüstrilerde malzeme kalınlıklarının ölçülmesinde kullanılır. Özellikle korozyon ve aşınma tespiti için yaygındır.

Evet, doğru sonuçlar elde etmek için ultrasonik kalınlık ölçerlerin kalibre edilmesi önemlidir. Cihazın malzemeye ve ses hızına göre uygun şekilde ayarlanması gerekir.

Bazı gelişmiş ultrasonik kalınlık ölçerler, kaplamayı göz ardı ederek altındaki malzemenin kalınlığını ölçebilir. Ancak bu özellik her cihazda bulunmaz.

Cihazın modeline ve probun özelliklerine bağlı olarak değişmekle birlikte, genellikle 0.5 mm ile 500 mm arasında ölçümler yapılabilir.

Malzemenin ses hızına, yüzey pürüzlülüğüne, malzemenin homojenliğine, probun temas yüzeyine ve cihazın kalibrasyonuna bağlı olarak ölçüm sonuçları etkilenebilir.

Yüzeyde herhangi bir tahribat yapmadan ölçüm yapılabilir, hızlı ve kolay bir şekilde uygulanabilir, geniş bir malzeme yelpazesi için kullanılabilir.

Yüzeyi çok pürüzlü veya paslı malzemeler, çok ince veya çok kalın malzemeler, yüksek sıcaklıktaki ölçümler ve malzemenin homojen olmayan yapısı doğruluğu etkileyebilir. Bu durumlarda özel cihazlar veya prob kullanılması gerekebilir.

Enermak Enerji olarak, kalınlık ölçüm ürünlerine 2 yıl garanti hizmeti vermekteyiz.

Enermak Enerji 2000-2004